Cruisen

Cruisen is toch wel iets bijzonders. In januari 2014 mocht ik voor het eerst in mijn leven ook daadwerkelijk ervaren hoe het nu is om te cruisen. De afgelopen jaren heb ik al heel wat cruise schepen bezocht. Dit doe ik dan voor mijn werk, er is een schema van schepen dat in de haven van Amsterdam of Rotterdam ligt en dan mogen wij (reisadviseurs) ons inschrijven op een cruisebezoek.

 

Heel erg leuk en leerzaam natuurlijk, je krijg een rondleiding over het gehele schip, krijgt alle hutten te zien en mag ook van van het culinaire mee snoepen op zo'n dag. Maar goed, even terugkomend op het moment dat ik dus echt mocht gaan cruisen. Vanuit de haven van Rotterdam werd een nieuw schip van Norwegian cruise lines geïntroduceerd. Dit noemen ze dan een inauguratie cruise. Er worden dan voornamelijk vaste cruise passagiers, bedrijven en andere zaken relaties uitgenodigd door een rederij om hun schip te laten zien. En zo mogen wij als reisagent dus ook mee!

 

We checken in in de passenger terminal, dit is alleen al bijzonder om te zien en ongelooflijk om te bedenken dat het ook allemaal werkt! Er staan hele lange tafels met misschien wel 15 tot 20 computers opgesteld om alle passagiers in te kunnen checken. Hier laat je je gegevens van je credit card achter en krijg je je boardingpass die je de gehele reis gebruikt onder andere voor het openen van je hut, het bijschrijven van aankopen aan boord op je boord rekening maar het geldt ook als identificatie aan boord.

 

Vervolgens op zoek naar de hut. Overal waar je in de gangen loopt over het schip vindt je dekplannen van waar je bent met hierop alle publieke area's maar ook met alle hut nummers hierop. Dit heb je dus snel door en de hut is snel gevonden.

 

Mijn collega en ik hebben een binnen hut. Is prima maar ik zou altijd een buiten hut en anders wel een balkon hut aanraden. Een buiten hut omdat je dan in ieder geval door hebt of het dag of nacht is en een balkonhut is erg fijn voor de frisse lucht. In iedere hut staan heerlijk bedden en heb je een prima badkamer met douche en toilette. Iedere hut heeft zijn eigen bell-boy die je ten alle tijden kunt bellen voor welke vraag of service dan ook. Zo konden wij nergens de afstandsbediening vinden van de tv, je belt je bell-boy en die komt vervolgens met een aantal exemplaren om te kunnen verzekeren dat het ook echt gaat werken. Via de tv in de hut kun je bijvoorbeeld ook het dagprogramma vinden met alle activiteiten, de tijden dat de verschillende restaurants open zijn en je boord rekening. Zo kom je nooit voor on aangename verrassingen te staan!

 

Als we van de nog opgeruimde hut foto's hebben gemaakt en alles een plekje hebben gegeven gaan we het schip verkennen. We slapen twee nachten op dit schip, hij zal niet aanmeren in een haven enkel rondvaren dus we hebben alle tijd aan ons zelf om het schip te gaan bekijken. Op een cruiseschip is er altijd een buffetrestaurant en deze zijn het grootste gedeelte van de dag geopend. Zo kun je op ieder moment van de dag wel wat eten of drinken, dat gaan we dus eerst doen. Er is keuze te over en je kunt nooit alles proeven dat er is. Er zijn rondleidingen georganiseerd maar je kan ook zelf het schip rond gaan, Norwegian heeft dit goed geregeld door van ieder type hut er een vrij te laten en deze open te stellen voor publiek.

 

Zo gaan we alle dekken langs en bezoeken alle verschillende hutten, binnen hutten, buiten hutten met patrijspoort, buiten hut met een raam, balkon hut, suite klein, suite groot, suite grootst.......wat een verwennerij is dat joh om aan boord van een zo een schip te zijn! Nu leggen wij dus nergens aan maar normaliter leg je je spulletjes weg in de kasten en zal het schip bijna iedere dag een andere haven aan doen. En als je dan van boord bent geweest kom je iedere keer weer ''thuis'' in een waar zwembad van verwennerij! Want dat is cruisen, verwennerij!

 

In het theater worden verschillende shows opgevoerd van dans tot musical er zijn meerdere á la carte restaurants (Spaans, sushi, Japans, steak) een wine bar, ice-bar, een Irish pub (er zijn 12 verschillende bars!), een prachtige spa, een fitness ruimte met de nieuwste apparaten maar ook met groeps- of privélessen zumba, yoga, body pump....you name it! Buddy Valestro van ''the Cake boss'' heeft zijn eigen winkel aan boord er is een aqua park met allerlei glijbanen voor kinderen een sport complex waar je kunt tennissen, basketballen of een heuse cannopy tocht maken over het bovenstee dek van het schip waarbij je gezekerd zit aan een touw en vervolgens een parcours aflegt dat onder andere ook een stukje buiten het schip gaat.......je leest het al, vervelen dat ga je je nooit doen aan boord van een cruise schip dat is praktisch onmogelijk.

 

Het was een ware beleving, echt bijzonder om te zien hoe het er nou werkelijk aan toe gaat aan boord tijdens een cruise. Natuurlijk zit er wel veel verschil in rederijen en daar zijn de cruisebezoeken die ik doe altijd goed voor. Zo merk je dat de Holland Amerika lijn wat meer chique is en een rederij zoals Norwegian een stuk laagdrempeliger is. Zo heb je bijvoorbeeld ook de Italiaanse rederij MSC cruises welke zeer geschikt is voor families met kinderen. Zoals je leest is een advies bij cruisen belangrijk en daar ben ik voor! Heb je ook plannen voor een cruise maar weet je niet goed wat je moet kiezen? Laat het mij weten en samen met jou zorg ik er voor dat de juiste cruise gekozen wordt.Reactie schrijven

Commentaren: 0